niedziela, 3 marca 2013

Ciasto do pizzy

Miało być wczoraj, ale trochę czasu mi zabrakło :P Tak więc jak zrobić pyszne ciasto? Przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka minut. Co będzie nam potrzebne?

- ok. 400g mąki
- 250ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży ( lub jedna saszetka 7g suchych)
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- bazylia i oregano
- miska
- sitko

1. Jeśli mamy świeże drożdże to zaczynamy od rozrobienia ich. Z tych 250ml ciepłej wody odlewamy ok. 100ml i wrzucamy do nich drożdże (świeże, suche dodajemy w innym kroku), łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy je na chwilę aż urosną.
2. Podczas gdy drożdże rosną mamy czas by zająć się resztą. Przesiewamy mąkę do miski (dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze). Następnie dodajemy sól, bazylię, oregano (jeśli używacie suchych drożdży to je teraz dodajemy) i  mieszamy całość. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozrobione drożdże, resztę wody i oliwę (dzięki oliwie ciasto jest bardziej kruche)
3. Na początku mieszamy wszystko łyżką. Gdy wszystko już się połączy wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat i wyrabiamy dalej ciasto ręcznie. Jak ciasto będzie się robiło mokre posypujemy je mąką. Wyrabianie zajmie nam jakieś 2-3 minuty.
4. Jeśli będziemy od razu piec pizzę to odstawiamy ciasto w misce opruszonej mąką i przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce, aż ciasto urośnie. Ja zawsze dzielę ciasto na 4 części. To co będę używał odstawiam żeby urosło. Resztę zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika zanim drożdże zaczną działać. Potem wystarczy tylko wyjąć ciasto z zamrażalnika i odstawić w ciepłe miejsce na jakąś godzinę.
5. Jak ciasto urośnie, to jeszcze przez chwilę delikatnie je ugniatamy i układamy na blaszce pokrytą pergaminem posmarowanym oliwą (dodatkowa chrupkość) albo jak ktoś ma to na kamieniu do pieczenia pizzy. Teraz tylko dodać sos (przepis wkrótce) i dodatki jakie tylko chcemy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz