piątek, 15 lutego 2013

Śniadanie mistrzów - jajecznica z tortillą oraz szpinakiem

No to zaczynamy! Ostatnio bardzo często oglądam filmiki z tym jak Gordon Ramsey gotuje. Stwierdziłem, ze to co on robi wydaje się być całkiem proste i takie w rzeczywistości jest! Na początek postanowiłem sprawdzić jajecznicę w jego stylu, ale w trochę zmienionej wersji (link do oryginału ->jajecznica Ramsay'a ). Mogę was zapewnić, że jajecznica przygotowana w taki sposób jest boska!

Składniki:
jajka (ilość w zależności od gustu, ja użyłem 2 duże)
masło (mniej więcej łyżka)
drobno starty ser żółty (ok 1 łyżka)
szczypiorek
sól i pieprz

tortilla (dwie ćwiartki)
szpinak
pieczarki (pokrojone w dowolny sposób)
czerwona cebula
pomidor
drobno starty ser żółty
masło i oliwa
sól

Teraz jak to zrobić. Bierzemy patelnię, masło i kładziemy na gaz. Gdy masełko się rozpuści wrzucamy pieczarki, cebulę i solimy. Jak pieczarki nabiorą złocistego koloru dolewamy oliwy i dodajemy pomidory po mniej więcej minucie dodajemy świeżego szpinaku (pamiętajcie, że znacznie zmniejszy swoją objętość, więc nie żałować) i smażymy wszystko jeszcze przez minutę. Gdy gotowe wrzucamy na talerz i posypujemy startym serem. Na tej samej patelni (zostało jeszcze trochę aromatycznej oliwy) podsmażamy ćwiartki tortilli i kładziemy na talerzu obok naszej "sałateczki".

Jajecznicę wykonujemy tak jak na filmiku. Czyli na początku wbijamy do małego rondelka jajka i dodajemy kawałek masła. Jeszcze nie przyprawiamy solą i pieprzem! Kładziemy rondel na gaz i smażymy ciągle mieszając. Wtedy jajecznica jest bardziej puszysta. Gdy widzimy, że już się zaczyna smażyć jajko zdejmujemy rondelek z gazu i pozwalamy by to wszystko dalej pracowało (dzięki temu jajecznica nie będzie wysuszona). Pamiętamy by ciągle mieszać! Kilkukrotnie powtarzamy ten zabieg aż jajecznica będzie niemalże gotowa. Wtedy dodajemy szczypiorek, starty ser zółty i doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze jedna rundka smażenia na gazie i gotowe! Gotową jajecznicę układamy na kawałkach tortilli i cieszymy się przepysznym smakiem :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz